Today: 28 March 2024 RU UA EN
About Contacts

Американцы представили миниатюрный ядерный реактор для полетов в космос

05 December 2013, 11:25

Фахівці Лос-Аламоської національної лабораторії (США) продемонстрували нову концепцію надійного ядерного реактора для космічних польотів і позаземних баз.

Новий реактор має гранично просту конструкцію. У ядрі реактора знаходиться циліндр діаметром близько 10 см з 22,5 кг палива – урану. Циліндр оснащений поглиначем нейтронів з карбіду бору, який управляє реакцією розпаду і регулює тепловиділення. Тепло від ділення урану відводиться за допомогою восьми простих тепловідвідних трубок, схожих на ті, що встановлені на кулерах сучасних комп’ютерних процесорів. Рух рідини усередині трубок приводить в рух невеликі двигуни Стірлінга вагою близько 1,3 кг кожен, які виробляють в загальній складності до 500 Вт енергії.

Перевага нового реактора у виключній простоті (немає ні ненадійних насосів, ні примхливих систем охолодження, ні складної електроніки), можливості використання щодо безпечного й дешевого урану замість плутонію, а головне – виключно великий термін роботи реактора на одній заправці.

Крім того, реактори можна збирати в модулі, підвищуючи загальну потужність енергоустановки в залежності від цілей застосування: від електрореактивних двигунів космічного корабля до живлення марсіанської бази. Цікаво, що проект зі створення прототипу нового реактора був реалізований лише за 6 місяців і обійшовся за мірками НАСА майже безкоштовно – в один мільйон доларів.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017