Today: 20 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Китайский "Нефритовый заяц" уже на Луне

16 January 2014, 17:32

Посадковий модуль апарату Chang’e-3 почав спуск на Місяць, перебуваючи на найнижчій точці його орбіти, на висоті близько 15 кілометрів. За час спуску до висоти 2 кілометрів, горизонтальна швидкість апарату щодо поверхні, яка становила 1.71 кілометра в секунду, була погашена до нуля. На 2-х кілометровій висоті управління посадковим модулем було передано “до рук” автоматичної посадкової системи, яка тут же направила апарат курсом за Затоки Райдуги (Sinus Iridum) без найменшого контролю з боку Землі.

На висоті близько 100 метрів апарат Chang’e-3 завис над поверхнею і за допомогою камер і лазерних сканерів ставив тривимірну карту передбачуваного місця посадки, на якій були відзначені всі перешкоди і потенційні загрози, які могли перешкодити здійсненню успішної посадки. Палива, що знаходиться в баках апарату Chang’e-3 було достатньо для того, щоб забезпечити зависання апарату протягом 100 секунд часу, а фактично апарат знаходився в нерухомому стані всього протягом 20 секунд.

Посадковий місячний модуль Chang’e-3, сфотографований «Нефритовим зайцем»; камера, очевидно, не дуже готова до умов зйомки на Місяці. Втім, те ж саме свого часу було і з американцями.

На висоті 30 метрів було зроблено ще одне коротке зависання апарату, в ході якого вироблялося уточнення місця посадки. Після остаточного вибору місця посадки, зробленого системою управління в повністю автоматичному режимі, апарат здійснив спуск до висоти в 4 метри, відключив реактивні двигуни і “впав ” на поверхню, погасивши своїми пружинними “ногами” енергію падіння.

Через деякий час, в 20:35 за часом Грінвічського меридіана, автоматика модуля Chang’e-3 виконала спуск спеціальних напрямних, по яких місяцехід Yu Tu, акумуляторні батареї якого вже встигли “ввібрати” достатня кількість електричної енергії, успішно скотився на поверхню Місяця, піднявши невелику хмарку місячного пилу, реголіту. Згідно з планами місії місяцехід Yu Tu, який приводиться в дію виключно за рахунок енергії сонячних променів, буде займатися дослідженнями місячної поверхні протягом трьох місяців, а наукові інструменти на борту посадочного модуля Chang’e-3 виконуватимуть дослідження принаймні протягом одного року.

“Нефритовий заєць”, сфотографований модулем. Зверніть увагу на суттєву різницю якості зйомки двох камер.

Пряма трансляція процедури посадки модуля Chang’e-3 на Місяць і висадка на поверхню місяцеходу Yu Tu транслювалися китайським телевізійним каналом CCTV практично в режимі реального часу. Це стало можливим завдяки вкрай короткій затримці поширення радіосигналів між Місяцем і Землею, яка складає менше двох секунд. Така коротка затримка дозволяє, за умови набуття оператором деяких навичок, дистанційно керування місяцеходом Yu Tu із Землі за допомогою джойстка та інших елементів управління.

Відділення місяцеходу Yu Tu від посадкового модуля Chang’e-3, що послідувало за процедурою м’якої посадки на поверхню Місяця, є першою посадкою космічного апарату на Місяць за останні 37 років. Попередні посадки на Місяць були зроблені в рамках американської місії Apollo 17 в 1972 році, і місії Луна-24 , яку проводив Радянський Союз в 1976 році.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017