Today: 29 March 2024 RU UA EN
About Contacts

Новый метод получения биотоплива в 20 раз эффективнее всех существующих

05 August 2014, 10:05

В Мічиганському університеті (США) ,був створений процес виробництва біопалива, який дозволяє виготовити в двадцять разів більше енергії, ніж будь-який існуючий на данний момент метод виготовлення. Детальний опис ціеї технології, заснованої на використанні мікробів для виробництва біопалива і водню при переробці сільськогосподарських відходів, та надрукований в журналі Environmental Science and Technology, і стаття ця знаходиться у відкритому доступі для всіх.

Мікробіолог Gemma Reguera створила «Мікробні електролізні комірки» (МЕК) – біоелектрохімічну систему, що використовує ці бактерії для розкладання і ферментативної переробки сільськогосподарських продуктів відходів в етанол. Унікальність ціеї платформи в тому, що вона працює з другою бактерією, яка при внесенні в реакційне середовище видаляє всі побічні продукти ферментування (все, що не є етанолом), генеруючи при цьому електрику.

Подібні мікробні паливні комірки вже вивчалися, але максимально досягнутий вихід енергії фіксувався десь на рівні 3,5%, що не сприяло їх масового використання. А ось Мічиганським вченим вдалося домогтися на порядок більш високих показників: вихід енергії досяг більш ніж 35-40%, тільки за рахунок власне ферментативного процесу. Секрет успіху – в синергетиці. Ферментуюча бактерія була підібрана таким чином, щоб вона могла не тільки продуктівно переробляти сільгоспвідходи в етанол, а й продукувати такі неспиртні продукти, які потім могли б з легкістю метаболізуватися електропродуктуючаю бактерією. Видалення накопичуваних продуктів первинної ферментації під дією другої бактерії стало відмінним стимулом для кращого росту і «поліпшення» апетиту самої ферментуючої бактерії, активність якої не знижувалася з плином часу та її викорістання.

Але повернемося до «другої бактерії». Geobacter sulfurreducens у відповідних умовах здатна генерувати електрику в процесі своєї життєдіяльності. Саму електрику, однак, збирати з бактерій в плани вчених не входило. Вирішити це завдання було б непросто і навряд чи економічно вигідно. Зате автори запропонували інше геніально простий вихід з сітуаціі  – використовувати дармову електрику для виробництва водню всередині МЕК і тим самим ще більше збільшити енерговироблення всього процесу.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017