Today: 29 March 2024 RU UA EN
About Contacts

Опреснения соленой воды за счет энергии волн

05 August 2014, 12:42

Компанія Carnegie Wave Energy планує запустити систему опріснення води, яка забезпечуватиме найбільшу базу ВМС Австралії водою та енергією. База розташована на невеликому острові Гарден (1,5 на 10 кілометрів), а тому проблема прісної води досить актуальна. Використовуючи технологію власної розробки, що позначається акронімом CETO, компанія для початку запустить пілотну енергоустановку на 2 МВт , що працює на опріснення води. Ну а останнє буде забезпечуватися обладнанням Water Corporation of Western Australia.

Схема отримання енергії для осмосу дозволяє за відсутності потреби у воді генерувати електрику, яка буде подаватися загальній енергосистемі.

Незвичайність проекту в тому , що джерело енергії буде живитися морськими хвилями. Здавалося б, це марна тяга до експерименту : Західна Австралія – одне з кращих місць в світі для розміщення сонячних батарей: від кожного метра на рік можна отримати до 1 МВт•год. Навіщо якісь хвильові генератори, тим більше що прісну воду навряд чи встигнуть витратити за ніч? На жаль , характер попиту на воду на військовій базі не завжди постійний і часто може мати на увазі різке навантаження в нічні години, а поява в проекті еноргонакопичувачів значно підвищила б ціну.

Щоб не ризикувати (на випадок шторму), вся система енергогенерації розташована під водою, на глибині не менше 1-2 метра від поверхні. Оригінальне і виконання : 11- метрові сплощені буї, що знаходяться під водою, заякорити на морському дні; при похитуванні вони тягнуть міцний трос, прикріплений до порівняно простому насосу; останній закачує морську воду під тиском в трубопровід, який йде по дну.

Острів та розташування трубопроводу Трубопровід підійде до острова з боку, зверненого до океану.

Коли солона вода надходить на берег, вона може або обертати невелику гідротурбіну, що дає екологічно чисту енергію, або витрачатися безпосередньо на зворотний осмос, де для неї не доведеться створювати градієнт тиску, роблячи опріснення енергетично незалежним. Що особливо важливо, всі рухомі частини цілком зносостійкі, тобто система виглядає вельми довговічною.

Підкреслюється, що майже все обладнання, включаючи насоси, виробляється серійно (хоча і для офшорної видобутку нафти), вважається надійним і має великий ресурс. Сама Carnegie Wave Energy називає проект «скоріше демонстраційним», сподіваючись на широку комерціалізацію таких установок уже з чисто енергетичними цілями.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017