Today: 28 March 2024 RU UA EN
About Contacts

В производстве тонкопленочных фотоэлементов поможет ... микроволновая печь!

07 October 2014, 15:06

В Університеті штату Орегон (США) розроблено новий спосіб використання технології мікрохвильового нагрівання для виробництва фотоелементів на базі Cu2ZnSnS4 (CZTS). Це перспективне з’єднання, як ви напевне пам’ятаєте, може використовуватися для створення тонкоплівкових фотоелементів, які не тільки дешевше аналогів, але й не такі токсичні.
Структура нового фотоелемента після мікрохвильового висушування стала більш однорідною.
Технологам вже вдавалося отримувати тонкоплівкові сонячні батареї на CZTS-основі за допомогою змішування наночастинок фінальної речовини у вигляді чорнила, з подальшим їх нанесенням за принтерною технологією. Проблема була лише в тому, що засихання «чорнила» з такого матеріалу розтягувалося на кілька годин. І тоді розробники вирішили спробувати мікрохвильовий нагрів, замість звичайного теплового, вважаючи, що завдяки глибшому і рівномірному впливу мікрохвиль час застигання «надрукованої» плівки різко скоротиться. І дійсно, тепер процес займає лічені хвилини. А це значить, на тому ж обладнанні можна буде випускати в десятки разів більше фотоелементів, ніж раніше, що радикально скоротить вартість виробництва . Крім того, виявилося, що нова технологія сушіння попереджає розвиток дефектів у цьому кристалічному матеріалі і дозволяє отримувати якісніші тонкоплівкові фотоелементи.
Для отримання лабораторних зразків використовувалася… звичайна мікрохвильова піч.
«Новий підхід дійсно повинен забезпечити зниження витрат, поліпшити якість і масштабування в масовому виробництві, – зазначив Грег Герман, ад’юнкт – професор Школи хімічного, біологічного та екологічного інжинерингу при Університеті штату Орегон. – Мікрохвильова технологія “висушування” гарантує більш точний контроль над рівнем тепла і енергії, який необхідним для досягнення бажаної реакції».
Як бачите, навіть такі побутові пристрої, як мікрохвильова піч LG MB4042DS (яку можна купити в магазині 5ok і яка є дуже якісною, надійною, багатофункціональною та має зручне сенсорне управління), можуть бути дуже корисними не тільки у нашому повсякденному житті, але й у наукових дослідженнях.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017