Today: 29 March 2024 RU UA EN
About Contacts

Зеленые насаждения в городах спасают человеческие жизни

30 September 2014, 17:27

Дослідження, ініційоване Лісовою службою США показало, що зелені насадження у місті рятують як мінімум одне людське життя щороку, а все завдяки вмінню вилучати із повітря дрібно-дисперсні частинки. А в таких густонаселених містах як Нью-Йорк зелені насадження рятують біля 8 людських життів щороку. Вчені зробили такі висновки дослідивши концентрацію дрібно-дисперсних частинок розміром менше 2,5 мікрона в 10 великих містах США, розібравшись при цьому у впливанні дерев на кількість частин в повітрі.

Забруднення навколишноьго середовища дрібно-дисперсними частинками має дуже серйозні наслідки для здоров’я. Постійне їх вдихання в себе призводить до запалення дихальних шляхів, розвитку атеросклерозу і порушення роботи серцево-судинної системи та всоьго організму та передчасної смертності. Природний фільтр людини від таких часток – ніс, але він здатний відфільтровувати тільки найбільшіі частинки пилу, а дрібні він пропускає в організм, в результаті чого вони попадають у легені. Саме до дрібних частинок відносяться такі небезпечні речовини як сірчана кислота, миш’як, берилій та нікель. При цьому деякі із таких речовин, попадаючи в людський організм при диханні, стають канцерогенами.

Але результати вчених говорять що не все так погано, – наявність насаджень дерев у містах допомагає запобігти ряду неприємних наслідків – міські парки продукують чисте повітря і тим самим Fроблять життя в місті більш безпечнішим з точки зору здоров’я та впливу на організм. Так, кількість вилучених деревами дрібно-дисперсних частинок розміром до 2,5 мікрон менша, ніж кількість вилучених великих частинок (частинок до 10 мікрон), але ефект для збереження здоров’я людини від такого процесу значно вищий.

На думку вчених, саме дерева роблять повітря у місті взагалі придатним для вдихання людиною. І хоча дослідника ще потрібен час, щоб краще вивчити вплив міських парків на склад повітря, проте уже зараз зрозуміло що у великому місті без зелених насаджень не обійтися взагалі. На даний момент саме міські парки є найпродуктивнішим і дуже ефективними засобами очищення повітря від нечистот, і саме вони допомагають зберегти здоров’я міщанам і скоротити смертність від хвороб, пов’язаних із забрудненням легень.

Тим не менш уже зараз очевидно, що одних дерев для вирішення екологічних проблем міст аж ніяк недостатньо. Тому потрібно якнайшвидше скорочувати кількість шкідливих викидів в атмосферу, роблячи виробництво та міський транспорт більш безпечними з екологічної точки зору.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017