Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Найлегша броня для танків

06 червня 2019, 21:02

   На даний момент для обшивки військової техніки використовується важка сталева броня, яка хоч і забезпечує хороший захист, але значно знижує маневреність машин. Рішенням цієї проблеми вже кілька років займається група вчених з Університету штату Північна Кароліна - кілька років тому вона розробила композитну металеву піну CMF, яка забезпечує той же рівень захисту, але важить в два рази менше. Нещодавно дослідники поліпшили броню, злегка змінивши її структуру.
    Секрет міцності і легкості вищеописаної броні таїться в структурі металевої пластини, яка сповнена повітряними кишенями. Дослідники з'ясували, що доповнивши броню декількома шарами з інших матеріалів, вони можуть домогтися ще більшого рівня захисту. Так, покривши лицьову панель керамікою, розмістивши за нею металеву піну CMF і закривши задню частину алюмінієвої платівкою, група створила броню проти куль 50-го калібру і бронебійних снарядів.
    Кулі 50 калібру з розмірами 12,7 × 99 міліметрів зазвичай використовуються в кулеметах і снайперських гвинтівках. Незважаючи на те, що їх швидкість досягає 500-885 метрів в секунду, новий тип броні зміг поглинути 68-78% кінетичної енергії. У деяких випадках на задній алюмінієвої частини навіть не залишалося вм'ятин.
    Крім того, що броня забезпечує захист від куль, вона також витримує екстремальні температури і блокує радіацію. Це означає, що в майбутньому цим матеріалом можна буде покривати не тільки танки, але і космічні кораблі. Завдяки невеликій вазі броні, вони будуть максимально маневреними і економічними до палива.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017