Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

У Запорізькому національному університеті створять власний бізнес-інкубатор

08 грудня 2014, 15:25

     Минулого тижня на економічному факультеті ЗНУ відбулося засідання круглого столу на тему «Бізнес-інкубатори – передумови розвитку малого та середнього бізнесу». Участь у заході взяли студенти всіх курсів, магістри, викладачі факультету, а також гості ЗНУ – генеральний директор Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області Володимир Степаненко, академік Академії наук соціальних технологій та місцевого самоврядування Жанна Малахова та керівник Малої академії управління бізнесом Олена Старікова.

     Засідання круглого столу проходило в рамках діяльності студентської наукової проблемної групи «Теоретичні та практичні проблеми управління фінансами на рівні суб’єктів господарювання, регіонів та держави» кафедри фінансів та кредиту. Організаторами заходу виступили: декан економічного факультету Запорізького національного університету, професор Алла Череп; доцент кафедри фінансів і кредиту Андрій Линенко та голова Наукового товариства студентів та аспірантів, докторантів і молодих вчених факультету Олександр Коробов.

     Алла Череп акцентувала увагу на актуальності теми круглого столу, зазначивши, що бізнес-інкубатори стали новою складовою ефективної діяльності суб’єктів господарювання. Також вона повідомила, що за участю Запорізької обласної державної адміністрації, Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області та ректорату Запорізького національного університету на базі економічного факультету планується створити бізнес-інкубатор. «Мета цього проекту – розробка і впровадження у виробництво інноваційних технологій і проектів, які сприятимуть економічному розвитку нашого регіону та формуванню нових суб’єктів малого та середнього бізнесу», – додала Алла Василівна.

     Володимир Степаненко, зокрема, зазначив, що передбачається тристороння співпраця щодо розробки проектів регіональних соціально-економічних цільових програм, спрямованих на розвиток підприємництва, поліпшення виробничого, фінансово-економічного та науково-технічного стану Запорізької області. Одним із таких проектів у рамках співпраці з економічним факультетом ЗНУ є створення Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор», який функціонуватиме як структурний підрозділ Запорізького національного університету. Він надаватиме освітні послуги, спеціальні приміщення й обладнання студентам, аспірантам, суб'єктам малого та середнього підприємництва, які мають намір реалізувати свої бізнес-ідеї та проекти.

     Під час засідання круглого столу з цікавими доповідями виступили також студенти економічного факультету. Так, Дар'я Пєнзєва розповіла присутнім про досвід створення індустріальних парків у регіонах України, акцентуючи увагу присутніх на потенційних можливостях цих структур та на їхньому впливі на економіку регіонів.

     Жвавий інтерес аудиторії викликала доповідь Євгена Селютіна про його участь у проекті Foodle на базі бізнес-інкубатора Happy Farm (США). Олег Андрющенко зупинився на перевагах та недоліках бізнес-інкубаторів, розповів про особливості їх функціонування на прикладі власного стартапу з продажу портретів. Перспективи розвитку інноваційних бізнес-інкубаторів в Україні, їх моделі, структури та особливості функціонування представили також Аліна Купріянова, Марія Кулачко та Анна Павленко.

     Підсумовуючи результати дискусії, Алла Череп зауважила, що бізнес-інкубатори сприяють динамічному розвитку підприємств. Такі структури допомагають молодим підприємствам виживати й розвиватися у період стартового або початкового етапу, коли вони є найбільш вразливими в умовах швидко змінюваного ринку. Інкубатори забезпечують практичну, адміністративну допомогу, надають доступ до фінансування (інвестування, пільгового кредитування) та забезпечення професійними і технічними послугами (надання офісних приміщень, доступу до устаткування тощо). Головна мета інкубаційних програм – допомагати розвиватися підприємствам, які є актуальними на ринку послуг і продукції, ставати фінансово життєздатними й автономними після завершення інкубаційного періоду. Таким чином, робота бізнес-інкубаторів створює позитивний економічний ефект як у регіонах, де вони діють, так і впливає на соціально-економічний розвиток країни загалом.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017