Сьогодні: 28 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

В Якутії відкрився завод з виробництва композитних матеріалів

25 липня 2012, 10:33

Відповідно до проекту «Базальт - нові технології» підприємство буде випускати чотири види продукції із застосуванням нанотехнологій. У їх числі - базальтобетоні конструкції для промислового і цивільного будівництва, базальтопластикові будівельні арматури і сітка для армування дорожнього полотна, а також безпосередньо базальтове безперервне волокно, яке є вихідним сировиною при виробництві багатьох композитних будматеріалів.
Проект отримав підтримку Агентства стратегічних ініціатив. Його розробники відзначають, що композитні вироби на основі базальту мають високу корозійну і хімічну стійкість, зберігають міцність при низьких температурах і добре тримають тепло. Це робить їх незамінними в дорожньому і житловому будівництві на Крайній Півночі, в умовах вічної мерзлоти, де звичайні матеріали не витримують екстремальних сезонних перепадів температур, що досягають в Якутії 100 градусів.
За словами керівника підприємства Єгора Жиркова, продукція на основі безперервного базальтового волокна може застосовуватися в автомобілебудуванні, нафтогазової промисловості, сільському господарстві і багатьох інших галузях. Але для Якутії зараз найважливіше отримати матеріали, необхідні в будівництві. Це дозволить значно скоротити витрати на завезення з-за меж республіки дорогої сталевої арматури, залізобетонних конструкцій і ряду інших будматеріалів.
Кілька словосполучень із згадкою базальту вже звичні для жителів Якутії, оскільки по сусідству з новим підприємством більше року працює базальтовий завод. Але він випускає утеплювальні плити, при виробництві яких не використовуються нанотехнології. А ось на  відкритому підприємстві інноваційні технології відпрацьовувалися спільно зі спеціалістамі РОСНАНО.
Реалізація проекту дозволить створити в Хангаласского районі республіки понад 260 додаткових робочих місць. А щорічні надходження до бюджету Якутії від нового виробництва складуть 430 000 000 рублів.
http://www.nanonewsnet.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017