Сьогодні: 20 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Вчені розробляють перший рідкий нанолазер

28 квітня 2015, 12:34

   Дослідники Північно-Західного університету розробили перший рідинний нанолазер.
   Пристрій налаштовується в режимі реального часу, тобто вчені можуть швидко і просто виробляти різні кольори променя.
Така лазерна технологія, на думку винахідників, вельми корисна в практичних додатках, у тому числі в «лабораторії на чіпі» для медичної діагностики.
   Щоб зрозуміти цю концепцію, уявіть собі лазерну указку, колір якого може бути змінений тільки шляхом зміни рідина всередині нього. На додаток до зміни кольору в реальному часі, рідинний нанолазер має додаткові переваги в порівнянні з іншими нанолазерами: простий та недорогий у виробництві і працює при кімнатній температурі.
   Наноскопічні лазери, вперше продемонстровані в 2009 році, зустрічаються сьогодні тільки в науково-дослідних лабораторіях.
Однак вони представляють великий інтерес для технологій і військових агрегатів.
   Провідний дослідник Teri W. Odom каже: «Наше дослідження дозволяє нам думати про нові лазерні конструкції і можливості, які вони пропонують».
   Odom каже, що рідинний нанолазер в даному дослідженні, не лазерна указка, а лазерний пристрій на чіпі. Колір лазера може бути змінений в режимі реального часу, коли рідкий барвник в мікрорідинних каналах вище порожнини лазера змінюється.
Порожнина лазера складається з масиву  наночастинок золота, де світло, зосереджується навколо кожної наночастинки, а потім посилюється.
   Основні переваги дуже малих лазерів:
• Вони можуть бути використані для оптоелектронних інтегральних схем;
• Вони можуть бути використані в оптичного запису інформації та літографії;
  Вони можуть надійно працювати на одній довжині хвилі і здатні працювати набагато швидше, ніж звичайні лазери, оскільки зроблені з металу.
   Дослідницька група Odom знайшла спосіб інтеграції рідких матеріалів посилення з масивом золотих наночасток для досягнення наноплазмонной генерації, яка може бути налаштована динамічно, оборотно і в режимі реального часу. Молекули органічного барвника легко розчиняються в розчинниках з різними показниками заломлення.
   Таким чином, діелектрична середовище навколо масивів наночастинок може бути налаштоване. Ці нанорозмірні лазери з фіксованою структурою nanocavity можуть  проявляти різні довжини хвиль генерації, які можуть бути налаштовані по 50 нм, від 860 до 910 нанометрів, зміною барвника.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017