Сьогодні: 28 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Володимир Семиноженко: Великі інноваційні проекти здатні забезпечити відчутні темпи економічного зростання Середа, 14 грудня 2011, 17:19

14 грудня 2011, 19:58

Семиноженко В.П.

«Уряд України розпочинає масштабну підтримку  крупних інноваційних проектів у найбільш динамічно зростаючих секторах економіки», - про це заявив сьогодні голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України. Він зазначив, що Уряд має на меті стимулювання попиту на споживання вітчизняних високотехнологічних товарів та послуг на внутрішньому ринку.

За його словами, перш за все, йдеться про індустрію програмного забезпечення, яка щорічно зростає на 40%. Володимир Семиноженко розповів про те, що Урядом прийнято Державну цільову науково-технічну програму використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом на 2012 – 2015 роки. «Реалізація цієї програми дозволить на 80% скоротити бюджетні витрати на придбання програмного забезпечення», - сказав він.

Відповідаючи  на питання журналістів, Володимир  Семиноженко уточнив, що Уряд не зобов’язує всі центральні та місцеві органи влади «у командному порядку» перейти на програмне забезпечення з відкритим кодом. «Якщо хочете, ви можете платити за ліцензійні програми, але у багатьох розвинених країнах органи влади, внаслідок їхньої специфіки, використовують саме програмне забезпечення з відкритим кодом. У цьому випадку не потрібно щоразу платити за відновлення та розповсюдження ліцензії. Достатньо лише раз заплатити за програмне забезпечення, яке потім можливо модернізувати», - сказав Володимир Семиноженко.

Він також  нагадав, що сьогодні у Верховній  Раді України відбудуться парламентські  слухання, присвячені проектам Законів України «Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо економічного експерименту стосовно створення в Україні індустрії програмної продукції». Як відзначив Володимир Семиноженко, прийняття цих законів пришвидшить темпи зростання вітчизняної ІТ-галузі до 50% на рік.

Ще одним пріоритетним напрямком, за словами голови Держінформнауки, є розвиток світлодіодної техніки та освітлювальних систем. «Саме тут спостерігається річне зростання на 60-80%. Крім того, 25% світлодіодної техніки, яка наразі використовується в Україні, - вітчизняного виробництва», - сказав він. Володимир Семиноженко наголосив на тому, що збільшення виробництва та розширення впровадження світлодіодної техніки дасть економію електроенергії в обсязі, еквівалентному 1 блоку АЕС на рік, що особливо актуально в умовах зростання комунальних тарифів.

Нарешті, третім напрямком, де інновації здатні значно прискорити темпи економічного зростання, є нанотехнології. Володимир Семиноженко розповів, що сьогодні Україна спільно з Росією реалізує інноваційний проект з розробки нанокомпозитів. Ємність російського та українського ринку наноматеріалів та виробів на їхній основі становить понад 1,2 млрд. грн.

Голова  Держінформнауки наголосив на тому, що наразі в державі активно розбудовується інноваційна інфраструктура та формується відповідне правове поле. Зокрема, цього понеділка Кабінетом Міністрів України прийнята постанова «Про утворення Державної інноваційної небанківської фінансово-кредитної установи «Фонд підтримки малого інноваційного бізнесу». За словами Володимира Семиноженка, Фонд підтримуватиме інноваційні проекти всіма передбаченими законодавством способами, а саме - надаватиме безвідсоткові кредити, відшкодуватиме відсотки за кредитами, виступатиме поручителем, надаватиме гранти, тощо.

«Сьогодні в Україні між наукою та економікою існує прірва, адже немає такого інституту, який міг підтримати ідею чи розробку, які народилися в університеті або лабораторії, на так званій «передпосівній стадії» й довести її до стадії венчурного фінансування і подальшої серійної реалізації. Головне завдання Фонду – заповнити цю прогалину, залучаючи державні та приватні інвестиції під перспективні інноваційні проекти», - пояснив Володимир Семиноженко.

«Цього  року інновації були ключовим словом державної політики. Наступного року ми продовжимо реалізовувати цей  курсу, адже великі інноваційні проекти  – наш безсумнівний пріоритет», - підсумував голова Держінформнауки.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017