Сьогодні: 19 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Японці створили годинник, здатний показувати точний час понад 16 млрд. років

28 лютого 2015, 11:45

   Японські вчені виготовили надточний атомний годинник, здатний безпомилково показувати час протягом 16 млрд. років. Похибка ходу за цей період складає всього одну секунду, повідомляє Galnet з посиланням на ТАСС.

   В основі нового пристрою, розробкою якого займалася група фахівців з Токійського університету під керівництвом професора Хідетосі Каторі, лежить матриця з охолоджених атомів стронцію, укладених в оптичну решітку, що складається з лазерних променів. Температура атомів стронцію становить мінус 180 градусів за Цельсієм, а величиною виміру тимчасових інтервалів є частота світла, що поглинається частинками цього хімічного елемента. Нові технології дозволили домогтися неймовірної точності і перевершити за цим показником застосовуваний в даний час «еталонний» атомний годинник більш ніж в 1 тис разів.

   Відкриття японських учених може бути використано для вимірювання гравітаційного поля Землі: потік часу трохи сповільнюється в тих місцях, де гравітаційний потенціал вищий. Отримана таким чином інформація дозволить розширити знання людини про процеси, що відбуваються в земній корі, а також зробить прогнози стихійних лих більш точними. Крім того, нові технології будуть корисні для пошуку корисних копалин, їх застосування можливе і в глобальних системах позиціонування. Також, за словами Каторі, він і його колеги сподіваються, що в найближчому майбутньому будуть переглянуті міжнародні стандарти вимірювання часу, і їх винахід займе почесне місце у світі науки.

 

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017