Today: 19 April 2024 RU UA EN
About Contacts

3D-scanner for teeth: a reality, but so far

06 October 2014, 13:37

Апарат сканує ротову порожнину та в режимі реального часу будує її 3D-зображення. Це суттєво підвищує швидкість та точність виготовлення різних зубних протезів.

На даний момент більшість стоматологів для виготовлення зліпків пропонують пацієнтам прикусити шмат спеціального оттискного матеріалу. Але такий метод є не надто зручним і точним, та й матеріал при цій процедурі забруднюється.

Тому група вчених з Массачусетського технологічного інституту спільно зі студентами Гарвардського університету ще на початку 2000-х років стала розробляти прототип портативного пристрою, який на основі цифрового сканування дозволяв би створювати тривимірне зображення ротової порожнини пацієнта.

Згодом професор Массачусетського технологічного інституту Дуглас Харт і три його колеги заснували стартап Brontes Technologies, який на основі попередніх досліджень розробив методику, яка дозволяє в режимі реального часу будувати цифрові зліпки. Три роки по тому стартап Brontes Technologies був придбаний компанією ЗМ.

Вже в 2008 році ЗМ оголосила про вихід на ринок продукту Lava Chairside Oral Scanner, – робочого варіанту розробленого сканера, який досить активно почав розходитися по всьому світу і на сьогоднішній день кількість проданих екземплярів перевалила за 100 000.

Принцип роботи пристрою досить простий: за допомогою спеціальної “палочки” відбувається сканування порожнини рота. Точніше навіть не сканування, а фотографування – робиться десятки фотографій зубів і на їх основі відразу ж будується 3D-картинка, яка відправляється на тачскрін, який є частиною установки (на фото справа).

З моменту виходу на ринок ця технологія сильно підвищила швидкість виготовлення і якість зліпків, які використовуються для виготовлення різних ортодонтичних виробів. На жаль, у нашій країні вона поки не набула широкого розповсюдження та, сподіваємось, найближчим часом це зміниться.

На останок варто згадати, що технологія 3D-сканування зубів пригодиться і для виготовлення ідеальних вінірів, які останнім часом набули чималої популярності, адже кожен хоче мати “голівудську” посмішку. Якщо ви теж бажаєте установить виниры в Киеве, рекомендуємо перейти за посиланням та дізнатися всі подробиці стосовно цієї процедури.

Рекомендуємо Вам почитати про цікаве дослідження, результати якого показали, що звичайне молоко захищає наші зуби від шкідливих бактерій, а також про створення наноглини, яка значно прискорює регенерацію кісток.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017