Today: 29 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Инженеры изобрели микродвигатели для наноспутников

30 October 2013, 13:49

Група американських інженерів розробила спеціальні надкомпактні двигуни для наноспутників . Космічні апарати формату CubeSat , у вигляді кубика з ребром в десять сантиметрів , отримають власні іонні двигуни для корекції орбіти. Весь мікродвигун має розмір з людський ніготь. Подробиці призводить Phys.org , посилаючись на прес -реліз Массачусетського технологічного інституту .

Згідно з матеріалами , які представлені на офіційному сайті розробників , новий двигун разом з усім необхідним для його роботи не займе більше третини внутрішнього об'єму супутника. Інженери стверджують , що їх пристрій забезпечить питомий імпульс не менше 2000 секунд: це означає , що швидкість витікання потоку іонів складе як мінімум 20 кілометрів на секунду.

Подібний показник ставить мікродвигун в один ряд з традиційними іонними двигунами , які повсюдно застосовуються там , де економічність важливіше великої тяги (наприклад , при міжпланетних перельотах ) .

Запас палива (яке коректніше назвати реактивної масою , оскільки воно не вступає в хімічні реакції) зберігається безпосередньо всередині двигуна в рідкому вигляді: через мікроскопічне отвір рідина надходить назовні , де її частинки іонізуються і прискорюються електричним полем.

Основною перевагою іонних двигунів вважається економічність. Так як іони мають швидкість на порядок вище швидкості закінчення газів з ракетного двигуна , то для зміни швидкості самого космічного апарату на задану величину їм потрібно на порядок ж менше палива. Недоліком іонних двигунів є дуже маленька тяга , яка не дозволяє використовувати їх для зльоту з Землі , а також при маневрах , що вимагають швидкого зміни траєкторії. На наносупутник іонні двигуни зможуть або компенсувати втрату висоти через опору атмосфери ( МКС доводиться регулярно піднімати за допомогою двигунів на пристикувався кораблях ), або забезпечать тривалі міжпланетні перельоти.

Наносупутник називають космічні апарати особливо малих розмірів: широко поширена платформа CubeSat складається з модулів у вигляді куба з ребром в десять сантиметрів. Модульна стандартизована конструкція істотно знизила вартість космічних досліджень , а запуск таких супутників проводиться , як правило , разом з якоюсь іншою корисною навантаженням. Інший метод - просто викинути супутник вручну з МКС або шатла під час виходу у відкритий космос.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017