Today: 28 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Китайские ученые близки к созданию светодиодной лампочки с wi-fi

30 October 2013, 16:52

Нещодавно китайські вчені вразили світову спільноту сенсаційною заявою : вони за крок від створення світлодіодним лампочки з wi - fi , так званої LED li - fi лампи. За повідомленнями Сінхуа Ньюз ( Xinhua News ) , оснащена мікрочіпом світлодіодна лампа може підтримувати швидкість передачі даних до 150 мегабіт в секунду. Сенсаційне заяви було зроблено професором факультету комп'ютерних технологій університету Фудан . Одна li - fi лампа в змозі роздавати wi - fi чотирьом комп'ютерам , що робить її вкрай вигідною для китайського ринку. Зазначимо , однак , що китайці не надали жодних доказів .

Історія li - fi ламп почалася в 2011 році , коли професор Харальд Хаас з Единбурзького університету продемонстрував , як світлодіодна лампа , оснащена функцією обробки сигналів , роздала достатню швидкість для перегляду відео у високому дозволі. Саме тоді й виник термін li - fi , що означає « light fidelity » - передає інформацію світло.

Коли китайці повідомили , що практично розробили світлодіодну li - fi лампочку , ні професор Хаас , ні Нікола Серафимівського , представник компанії Pure VLC , яка займається розробкою технології , не змогли приховати свого здивування і скептицизму . Вони заявили , що для підтвердження таких сміливих заяв потрібні докази .

Тим часом , американський Fraunhofer Heinrich Hertz Institute заявив , що li - fi лампи вже сьогодні можуть передавати до 1 гигабіта даних в секунду в лабораторних умовах. Фактично , якщо в кімнаті будуть знаходитися хоча б 3 лампочки , то передача даних на швидкості до 3 гігабіт на секунду стає реальністю.

Лампи li - fi можуть стати справжньою революцією у зв'язку , адже вони набагато дешевше і ефективніше , ніж широкосмугові маршрутизатори . Лампи li - fi не вимагають створення спеціальної інфраструктури - все вже на місці. До того ж , світло , який бачить людина , є частиною електромагнітного спектра , який у 10 тисяч разів могутніше звичного радіо спектру. Фактично , потужність li - fi ламп не обмежена . Однак , у технології є істотний недолік: якщо немає світла , то немає і сигналу. Варто Вам закрити комп'ютер від світла і з'єднання буде втрачено. Звичайно , цей недолік може бути і суттєвою перевагою : світло не проникає крізь стіни , як радіосигнал , тому шанси злому хакерами падають в рази.

Тим часом , китайці не приховують , що їм ще належить багато роботи. Так , китайцям належить допрацювати систему контролю li - fi лампи та удосконалити вбудований мікрочіп . Перші зразки li - fi ламп будуть показані на Китайської Міжнародної Промислової Ярмарку 5 листопада цього року.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017