Today: 15 May 2024 RU UA EN
About Contacts

Комитет по вопросам науки и образования рекомендует парламенту принять за основу проект закона о рационализаторской деятельности в Украине

16 October 2013, 13:37

Законопроектом (реєстр.№2193) пропонується врегулювати відносини, які виникають у зв‘язку зі здійсненням прав інтелектуальної власності на раціоналізаторські пропозиції.

Зокрема, проектом пропонується визнати, що раціоналізаторська пропозиція є визнана господарюючим суб’єктом пропозиція, що містить технічне або організаційне рішення у будь-якій сфері його діяльності.

Об’єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об’єкт або процес.

Згідно із законопроектом, технологічне та технічне рішення передбачає створення, заміну або вдосконалення: проектних рішень; конструкції виробів; технології виробництва і техніки, що використовується; складу або структури матеріалу. При цьому до технології можуть належати засоби монтажу, випробування, виміру, сигналізації, аналізу, контролю, електронної обробки інформації, а також технологічні режими, способи регулювання та автоматичного керування.

Організаційне рішення передбачає створення, заміну або вдосконалення: систем організації виробництва; керування; атестації; оплати праці й контролю його якості.

Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції визначається його описом, а також кресленнями, ескізами, схемами, таблицями, якщо вони прикладені.

Раціоналізаторська пропозиція повинна ставитися до профілю діяльності господарюючого суб’єкта, якому вона подана, мати місцеву новизну й бути корисною.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017