Today: 28 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Разработан полностью графеновый чип

24 October 2013, 15:04

Фізики з Університету Каліфорнії в Санта -Барбарі розробили схему роботи електронного чіпа , який повністю складається з графену . Його опис опубліковано в журналі Applied Physics Letters , коротко про роботу можна прочитати на сайті університету .

Запропонована вченими схема передбачає створення з єдиного листа одноатомного вуглецю повноцінного електронного пристрою, який містить як напівпровідникові елементи , так і « металеві» дроти. Надати різні функціональні властивості графену вчені пропонують за рахунок зміни ширини окремих ділянок : раніше було показано , що у вузьких смужках графену у електронів утворюється заборонена зона , тобто вуглець у них стає напівпровідником .

При цьому в широких аркушах графен залишається хорошим провідником і може виступати в ролі проводів .

У своїй роботі автори не тільки розробили схему пристрою , але не створили його прототип . Втім , методи маніпуляцій з графеном добре відомі і швидко удосконалюються. Наприклад , нарізка аркушів одноатомного вуглецю під потрібну форму проводиться за допомогою лазера в багатьох лабораторіях. Нещодавно однієї з груп , яка використовує таку техніку , вдалося створити метод складання графена в стопки , який може використовуватися для створення тривимірних чіпів.

Альтернативою графена в якості заміни кремнію є вуглецеві нанотрубки.

Пристрої на їх основі за складністю поки випереджають графен - нещодавно вчені зібрали з них перший повноцінний комп'ютер.

Джерело (і ) :

1 . lenta.ru

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017