Today: 15 May 2024 RU UA EN
About Contacts

RusHydro and the Government of Saratov region have signed an Agreement on Cooperation

25 May 2012, 10:57

Угода визначає ключові напрямки взаємодії сторін по ряду інвестиційних проектів РусГідро, що плануються до реалізації на території Саратовської області - комплексна модернізація гідроагрегатів Саратовської ГЕС загальною вартістю понад 1 млрд. євро, а також будівництво заводу з виробництва устаткування для ГЕС. Даний проект планується реалізувати в форматі спільного підприємства (СП) РусГідро і компанії Voith Hydro, яке буде зареєстровано у м. Балаково Саратовської області.

Очікується, що обсяг інвестицій партнерів у створення заводу складе близько 50 млн. євро. Планований обсяг продажів після пуску машинобудівного виробництва складе 500 млн. євро. Першим масштабним замовленням для цього підприємства стане виготовлення гідроенергетичного обладнання для Саратовської ГЕС. У перспективі завод може бути орієнтований на виробництво устаткування для інших ГЕС РусГідро, а також поставку своєї продукції на відкритий ринок.

В рамках комплексної модернізації Саратовської ГЕС протягом 13 років передбачається замінити 21 вертикальну поворотно-лопатеву турбіну і гідроагрегат № 24. Це будуть гідротурбіни нового покоління. Зокрема, попередньо опрацьований проект гідротурбіни передбачає кардинальну зміну конструкції робочого колеса, яке буде виконуватися з лопатями S-образного типу та нижнім розташуванням сервомотора. Дана конструкція запатентована Voith Hydro і значно підвищує екологічну безпеку обладнання за рахунок виключення можливості попадання турбінного масла в воду.

Уряд Саратовської області, в свою чергу, надасть всебічне сприяння компанії в реалізації даних проектів. Зокрема, з метою створення СП буде надана майданчик, що задовольняє всім вимогам для розміщення енергомашинобудівного виробництва. Саратовське уряд також бере на себе зобов'язання забезпечити сприятливі умови для інвестиційної діяльності РусГідро і Voith Hydro на території регіону, в тому числі надати підтримку в оформленні земельної ділянки та дозвільної документації. За умовами Угоди саратовське уряд також зобов'язується сприяти включенню пільгових коефіцієнтів в механізм розрахунку орендної плати за користування земельними ділянками, на яких передбачається розмістити об'єкти машинобудівного виробництва.

Уряд Саратовської області має намір вжити ряд інших заходів, спрямованих на стимулювання інвестиційних проектів ВАТ «РусГідро». Серед них - розгляд питання внесення поправок до бюджетного та податкового законодавства регіону про зниження ставки податку на прибуток для Філії ВАТ «РусГідро» - «Саратовська ГЕС» і майбутнього СП, а також встановлення пільги з податку на майно на період окупності інвестиційних проектів.

РусГідро і Уряд Саратовської області відповідно до підписаного документа висловлюють готовність розглянути основні принципи подальшої взаємодії в соціально-економічній області і участі у благодійних акціях, що реалізуються на території Саратовської області. РусГідро готове надати фінансову допомогу в проектуванні і будівництві дитячого садка в м. Власюк Саратовської області в загальному обсязі 150 млн. рублів.

Перед підписанням Угоди Євген Дод і Валерій Радаєв відвідали передбачувану майданчик для розміщення заводу з виробництва гідроенергетичного обладнання, побували в машинному залі і на гребені греблі Саратовської ГЕС. Після огляду станції керівник РусГідро і губернатор Саратовської області взяли участь у робочій нараді з питань реалізації програми модернізації Саратовської ГЕС.

Пакет документів про співпрацю компаній «РусГідро» і «Voith Hydro» (Австрія), що передбачають спільне опрацювання питань комплексної модернізації Саратовської ГЕС і створення на території РФ СП з виробництва гідроенергетичного устаткування, був підписаний на Петербурзькому міжнародному економічному форумі в червні 2011 року.Відповідно до одним з цих цим документом, майбутнє СП зможе працювати на принципах офсетного механізму: в рамках пайової участі в діяльності СП Voith Hydro буде здійснювати інвестиції і надавати наявні в розпорядженні результати наукової діяльності, а також високі технології.

Дане СП покликане стати Інноваційним центром, що сприяє розвитку вітчизняної науки і машинобудування. Трансфер технологій виготовлення та складання енергетичного обладнання, впровадження програм підготовки та перепідготовки виробничих кадрів в Росії дозволить локалізувати не тільки виробничі потужності, але і дасть якісний стрибок розвитку інноваційної діяльності. Результати її застосування забезпечать безпеку виробництва електроенергії, підвищення ефективності виробничого обладнання, збереження навколишнього середовища та біоресурсів.

Компанія «Voith Hydro» («Voith Hydro GmbH & Co.KG») - відомий у світі постачальник екологічно чистого гідроенергетичного обладнання та світовий лідер в проектуванні і будівництві гідроелектростанцій, що пропонує інтегровані рішення по установці «під ключ» гідромеханічного обладнання, турбінного і генераторного устаткування , допоміжних механічних та електричних систем, систем управління, послуги з модернізації та переоснащення, а також самостійно виробляє всі основні види обладнання гідроелектростанцій. Компанія «Voith Hydro» - розробник гідротурбін, конструкція яких повністю виключає попадання машинного масла в воду.

На сьогоднішній день РусГідро і Voith Hydro реалізують спільні проекти на Саратовської, Міатлінской та інших ГЕС. Завершена модернізація однієї з гідротурбінт на Углицькому ГЕС.


  www.ruscable.ru

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017