Today: 29 April 2024 RU UA EN
About Contacts

UN Summit on Sustainable Development opened in Rio de Janeiro

20 June 2012, 12:39

Через 20 років після конференції з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро країни знову зустрічаються, щоб обговорити проблеми "зеленої" економіки, сталого розвитку та викорінення бідності. Очікується, що в саміті візьмуть участь понад 135 глав держав і урядів. Російську делегацію очолюватиме прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.
 
Разом з тим, після двох років підготовки до "Ріо +20" проект підсумкового документа саміту був узгоджений лише за день до прибуття глав делегацій - увечері у вівторок за московським часом. Громадські організації раніше закликали президента Бразилії Ділму Руссеф проявити політичне лідерство і "врятувати", можливо, наймасштабнішу соціально-екологічну конференцію десятиріччя від провалу в останні дні.
Ще до початку переговорів на вищому рівні в Ріо-де-Жанейро зібралися представники країн, що працюють над проектом підсумкових рішень. "Нульовий варіант" документа був представлений в січні 2012 року. У ході декількох сесій переговорів вдалося суттєво скоротити його обсяг, проте цілий ряд ключових питань залишалися відкритими аж до початку "генеральної репетиції" - останньої підготовчої сесії, що відкрилася 13 червня.
За підсумками триденної сесії, що завершилася в п'ятницю, управління неформальним переговорним процесом перейшло до делегації Бразилії, яка представила власний 50-сторінковий проект рішення, заснований на матеріалах підготовчих сесій. Його обговорення в групах тривало до ранку вівторка, коли Бразилія представила новий проект рішення.
Представники ЄС критикували бразильський варіант, заявляючи, що він недостатньо амбітний. Однак після нового раунду переговорів делегати від 193 країн схвалили проект декларації.
Текст документа був підданий критиці з боку неурядових та екологічних організацій. Зокрема, Грінпіс заявила про "провал", а WWF - про "значне розчарування".
Як відзначається в матеріалах Міжнародного інституту сталого розвитку, організації-спостерігача на переговорах, експерти вважають, що основними питаннями переговорів, які вимагатимуть узгодження на рівні глав держав і урядів, залишаються Цілі сталого розвитку, відмова від субсидування видобутку викопного палива, трансфер технологій, фінансова підтримка сталого розвитку, а також статус Програми ООН з навколишнього середовища.
Група високого рівня з глобальної стійкості, сформована генсеком ООН Пан Гі Муном два роки тому, в своїй доповіді на початку 2012 року рекомендувала країнам визначити цілі в галузі сталого розвитку на додаток до існуючих Цілям розвитку тисячоліття (ЦРТ) - восьми міжнародним цілям розвитку, про досягнення яких до 2015 року держави-члени ООН і міжнародні організації домовилися в 2000 році.
Згідно варіанту тексту, оприлюдненому вранці у вівторок, для розробки цілей передбачається створити спеціальну робочу групу з 30 представників п'яти регіональних груп в рамках ООН. Робоча група повинна буде представити звіт про виконану роботу на Генасамблеї ООН.
Сам Пан Гі Мун на одній з прес-конференцій перед самітом назвав угоду про розробку Цілей сталого розвитку "програмою мінімум" для конференції, закликавши країни після 2015 року продовжити роботу, яка почалася з прийняттям ЦРТ.
Іншим каменем спотикання переговорного процесу залишається проблема субсидування видобутку викопного палива. Рішення про поступову відмову від екологічно небезпечних прямих і непрямих субсидій в енергетиці на викопному паливі було прийнято країнами "Великої двадцятки" на саміті 2009 року в Піттсбурзі. Екологи наполягають на тому, що ці кошти необхідно перенаправити на інші цілі, що відповідають принципам сталого розвитку, зокрема, на розвиток відновлюваної енергетики. WWF Росії навесні нинішнього року оцінив обсяг прямого і непрямого субсидування видобутку нафти і газу в РФ в 14,4 мільярда доларів в 2010 році.
Однак, як зазначає організація Oil Change International, жодна з країн "Великої двадцятки" поки не змогла повністю і остаточно відмовитися від субсидування викопного палива. Головною причиною цього експерти називають нездатність країн домовитися про єдиний визначенні "неефективних субсидій викопного палива", від яких передбачається відмовитися в рішенні G20. Очікується, що на саміті "двадцятки" в Лос-Кабос (Мексика) про те, що такі неефективні субсидії були повністю викоренені, заявлять як мінімум дев'ять країн. Разом з тим, за незалежними оцінками експертів, щорічний загальносвітовий обсяг таких субсидій становить від 775 000 000 000 до 1 трильйона доларів.
У проекті документа зазначається, що країни підтверджують свої зобов'язання поступово відмовитися від субсидування викопного палива.
Цілком можливо, "Ріо +20" стане поворотною точкою в долі Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Цілий ряд країн, як розвинених, так і розвиваються, закликали "підвищити" статус UNEP зі статусу програми, який, на їхню думку, обмежує її можливості, до організації, подібної Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) або Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). Інші країни не підтримали ініціативу створення такої "Всесвітньої екологічної організації".
Нова версія переговорного тексту передбачає посилення ролі UNEP, зокрема, за рахунок розширення членства країн в керуючому раді та підвищення рівня фінансування, проте підвищення статусу програми до організації в ній не згадується.
http://www.ria.ru

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017