Today: 16 May 2024 RU UA EN
About Contacts

Semynozhenko: Thanks to the stimulus of about 90% of IT companies legalize their activities

31 May 2012, 21:48

"Серед всіх галузей, які визначають майбутнє України, ІТ-індустрія знаходиться на першому місці", - сказав голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час брифінгу "Новації в розвитку ІТ-галузі", який відбувся 31 травня у Будинку уряду України.

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада України прийняла два законопроекти - "Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції" (N 8267) і зміни до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції (N 9744). Їхнє головне завдання - формування конкурентного середовища для українських ІТ-компаній.

Нові правила передбачають звільнення суб'єктів індустрії від ПДВ на послуги, що надаються у сфері інформатизації, сплату податку на прибуток ІТ-підприємств на рівні 5%, сплату податку з доходів також на рівні 5%. Єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування становитиме 36,76% від суми, що дорівнює двом мінімальним заробітним платам. Під дію відповідного законодавства будуть підпадати ті компанії, у яких обсяг доходів від діяльності у сфері інформатизації становить не менше 70% від загального обсягу доходів.

За словами Володимира Семиноженка, який за дорученням прем'єр-міністра України координував роботу з підготовки, доопрацювання і супроводу законопроектів у Парламенті, прийняте законодавство буде сприяти розвитку високотехнологічної складової вітчизняної економіки і дозволить збільшити надходження до бюджету. Він вважає, що внаслідок застосування системи податкових стимулів майже 90% ІТ-компаній, які зараз працюють "в тіні", добровільно легалізують свою діяльність. "Ви знаєте, що головна проблема ІТ-компаній - це робота за спрощеним сірими схемами, які не дають можливості створення великих конкурентних компаній, які змогли б виплачувати зарплати представникам абсолютно легально і мали б можливість виходити на зовнішні ринки"

"Досі нам дісталася лише мала частина того, що мали іноземні компанії, які працювали в нормальних умовах", - відзначив Володимир Семиноженко і пояснив, що стандартний режим оподаткування робив значно дорожче час роботи українського програміста порівняно з вартістю години роботи його іноземних колег. У підсумку вітчизняний ІТ-бізнес змушений працювати "на підряді" у великих компаній з Росії, Китаю, Індії і навіть Білорусі.

Голова Держинформнауки зазначив, що за старих умовах оподаткування галузь вже вичерпала свій потенціал зростання - 30% зростання в рік був її "стелею". Це підтверджує той факт, що тільки за квартал 2011 року, коли ІТ-бізнес не платив ПДВ, його доходи виросли на 50%. Повернення податку, навпаки, різко знизив темпи зростання, адже використання "сірих" схем не дозволяло малим компаніям розширюватися і брати участь у великих проектах. "Українські ІТ-компанії повинні отримати рівні умови роботи із закордонними конкурентами", - підкреслив глава Держинформнауки.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017