Today: 29 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Стволовые клетки в оболочке – новое слово в терапии

23 October 2013, 00:20

Лікування серцево - судинних захворювань стовбуровими клітинами , в принципі , можливо. У різних країнах світу пацієнтам з хворим серцем підсаджують стовбурові клітини. Однак більшість випробувань показало , що вплив такого лікування на серці мінімально . Одна з причин це те , що клітини або не затримуються в серці , або вмирають невдовзі після введення в організм.

Дослідники з Університету Еморі ( США ) схоже знайшли рішення цієї проблеми. Вчені « упакували » стовбурові клітини в капсули , виготовлені з альгінату , желеподібного речовини. Клітини в капсулах при підсадженні залишаються в організмі і надають лікувальний ефект протягом довгого часу.

Автори дослідження сформували з інкапсульованих стовбурових клітин бляшки і пересадили їх щурам , які перенесли серцевий напад. Іншим щурам після серцевого нападу пересадили звичайні стовбурові клітини , без оболонок . Третій групі щурів стовбурові клітини взагалі не пересаджували . Щури , яким пересадили клітини в оболонці , продемонстрували поліпшення роботи серця , у них виявилося швидке загоєння рубців на серцевої тканини і швидке зростання нових кровоносних судин.

Через місяць після штучного серцевого нападу , фракція вигнання ( показник використовується для визначення , наскільки добре серце прокачує кров) серця щура , впала з 72% до 34%. При підсадженні інкапсульованих стовбурових клітин фракції вигнання піднялася до 56 %. При пересадці звичайних стовбурових клітин без капсул фракція вигнання не перевищувала 39%.

Стовбурові клітини при введенні в серце після серцевого нападу стикаються з негостинній середовищем : запалення і потужний потік крові заважають клітинам залишатися в тканини , вони просто «йдуть» звідти , що не принісши ніякої користі. Згідно з дослідженнями , понад 90 % клітин гинуть вже в перші години . У випадку з клітинами в капсулах цього не відбувається. Клітини залишаються на місці , вони несприйнятливі до зовнішнього середовища і виділяють білки , які продукують ріст клітин .

Альгінат - матеріал капсули - є безпечним , він активно використовується в медицині і в кулінарії. Так , деякі вчені використовують альгінат для інкапсуляції клітин, що виробляють інсулін. Тепер такі клітини проходять випробування для лікування діабету.

Основні переваги інкапсульованих клітин - виділення ними гормонів , які стимулюють регенерацію кровоносних судин. Мезенхімальні стовбурові клітини , необхідні для такої терапії , можуть бути отримані з дорослих тканин - кісткового мозку або жиру.

В даний час гідрогель , який використовують вчені , розкладається протягом 10 днів. Але вчені мають намір випробувати та інші матеріали , щоб перевірити , як довго вони можуть перебувати в організмі.

Джерело (і ) :

C - news RD

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017