Today: 29 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Томские ученые придумали, как утеплять окна пленкой, проводящей ток

31 October 2013, 00:00

Вчені Томського університету систем управління і радіоелектроніки ( ТУСУР ) придумали технологію нанесення електропровідного плівки на скло , розробка дозволить запобігти випуск тепла з будинку назовні , а також захистить від обмерзання відеокамери зовнішнього спостереження , повідомив РІА Новини у вівторок інженер кафедри фізичної електроніки вузу Юрій Жидик .

За його словами , велика частина тепла в холодну пору року втрачається через віконні отвори . Для вирішення цієї проблеми пропонується застосовувати електропровідну плівку з оксиду індію , яка раніше використовувалася тільки як прозорий електрод . Томські вчені розробили вакуумний метод нанесення , який дозволяє зробити плівку більш прозорою і збільшує тепловідображуючі властивості покриття .

" Завдяки високій тепловідбивною здатності покриття можна застосовувати у виготовленні енергозберігаючих стекол. Такі скла відображають теплові хвилі від обігрівальних приладів , за рахунок чого в приміщенні забезпечується менша втрата тепла і встановлюється оптимальна для людини температура і мікроклімат " , - розповів Жидик .

Існуючі методи нанесення покриття за якістю поступаються розробці томських вчених . Зараз на підкладку наноситься металева плівка з індію і нагрівається до 400 градусів, внаслідок скло виходило недостатньо прозорим. Новий метод дозволяє у вакуумній камері розпиляти на скло окислені атоми індію , завдяки чому збільшується прозорість і поліпшуються тепловідображуючі якості плівки.

" З покриття можна зробити також нагрівальний елемент , наприклад , для об'єктиву камери спостереження , що в зимовий час особливо актуально " , - пояснив розробник.

Він зазначив , що на світовому ринку вартість стекол з аналогічним за складом покриттям коливається від 14 до 58 рублів за квадратний сантиметр. Вартість стекол з покриттям , які розробляються в ТУСУР , в середньому дорівнює 2,5 рубля за квадратний сантиметр. Собівартість знижується за рахунок нового методу нанесення плівки.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017