Today: 28 April 2024 RU UA EN
About Contacts

В Китае появится крупнейшая электростанция, использующая температурный градиент морской воды

26 November 2013, 16:17

Енергія температурного градієнта морської води (ЕТГМВ) – потенційно потужне джерело електроенергії. Вода океанів на глибині навіть в екваторіальних зонах вельми прохолодна (в основному 5-10 ° C), в той час як в поверхневих шарах часто буває досить теплою (більше 25 ° C). Така різниця температур виникає буквально на сотнях метрів перепаду глибин і цілком може бути використана для електрогенерації. За розрахунками, навіть витяг 5% енергії Сонця, що поглинається океанами і веде до різниці температур в їх шарах, здатен забезпечити 10 000 ГВт генеруючих потужностей – тобто 80 трлн кВт • г на рік, що вчетверо перевищує нинішню світову електрогенерацію.

 

Біля берегів Хайнаня різниця температур у поверхні і на глибині перевищує 22 ° С. (Тут і нижче ілюстрації Lockheed Martin.) 

Але для реалізації такої системи потрібно подолати ряд складнощів, через які потужність електростанцій на ЕТГМВ поки не перевищує десятків кіловат. Концепція компанії Lockheed Martin полягає в наступному: по-перше, треба правильно вибирати район роботи станції – домагатися максимальної різниці температури поверхневих і глибинних шарів, по-друге, використовувати оптимальну за енерговитратами схему. У системі, запропонованій Lockheed Martin, аміак в теплообміннику випаровується в теплих поверхневих шарах; газ що випарувався крутить турбіну і надходить у нижню частину теплообмінника, охолоджуючись глибинною водою і перетворюючись на рідину, потім повторно використовувану для генерації енергії. Паразитні втрати на перекачування аміаку дорівнюють тут приблизно 40% від одержуваної чистої генерації, а вартість, за оптимістичними оцінками компанії, може перебувати в районі всього 7 центів за кіловат-годину.

Така схема ідеально підходить для прибережних областей і особливо островів, де генерація енергії часто залежить від привізного палива, а тому фантастично дорога. Так, вартість на Гавайських островах дорівнює (січень 2013 року) 37,86 цента за кВт•год для домогосподарств і 31,69 цента для промпідприємств, що, безсумнівно, змушує радіти нечисленності останніх у цьому штаті США. Для порівняння: у континентальних Штатах ці ціни дорівнюють жалюгідним 11,47 і 6,45 цента за кВт•год відповідно.

 

Офшорна електростанція на ЕГТМВ принципово досить проста, але великих станцій такого типу поки ніхто не будував, і Lockheed Martin тут першопроходець.

Саме тому в 2009 році Lockheed Martin збиралася почати будівництво на Гаваях електростанції на ЕТГМВ за новою технологією (власної розробки). Але ВМС США, які частково фінансували проект, порахували для себе надто ризикованим вкладатися в неї, тому 13 квітня 2013 компанія підписала відповідний меморандум про взаєморозуміння з китайською Reignwood Group, яка планує забудувати прибережні райони острова Хайнань.

 

Потужність пілотної станції дорівнює 10 МВт, проте, якщо досвід виявиться вдалим, вона буде збільшена до 100 МВт. На відміну від вітрової або сонячної енергії, такого роду установка здатна працювати в повну і однакову силу цілодобово, а кожна така станція зможе дати достатньо енергії, щоб замінити 1,3 млн барелів нафти і знизити викиди вуглекислого газу на півмільйона тонн на рік.

 

 

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017