Today: 29 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Ученые научились ремонтировать бетон с помощью бактерий

31 October 2013, 17:04

Дослідники і вчені з університету Ньюкасла зробили вражаюче відкриття . За допомогою генної інженерії вони вивели бактерію , здатну скріплювати тріщини в бетонних конструкціях .

Новий вид бактерій здатний генерувати специфічний клей , за допомогою якого бетон заліковує свої тріщини. Є в цьому продукті вчених праць і свої недоліки , так як в процесі відновлення , бактерія виділяє близько 5% CO2. Але , тим не менш , це все одно є більш вигідним , ніж виробництво нового бетону. Бактерія отримала назву " Bacilla Filla " і є генетично - модифікованою версією бактерії сінної палички ( Bacillus ) . Її клітини набувають можливість проростати тільки при вступі в контакт з рН бетону. Після завершення всіх процесів вони самоліквідуються .

У процесі проростання клітини бактерій постійно копошаться , досягаючи дна бетонної тріщини. У цей момент механізм відновлення бетону запускається , і клітини починають ділитися на три типи. Перший тип займається виробництвом кристалів карбонату кальцію. Другий тип створює армуючі волокна. А все, що залишився порожній простір заповнюється за допомогою третього типу.

Такий винахід у світі науки зможе значно підвищити ефективність ремонтних робіт з відновлення тріщин в бетонних конструкціях , полегшивши при цьому витрати праці . Ще один хороший приклад того, що природа може служити на користь людству , не приносячи шкоди собі .

Поки що відкриття не комерціалізується , залишаючи тільки сподіватися на швидке його втілення на практиці .

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017