Today: 28 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Vladimir Semynozhenko told how will eliminations IT experiment

19 June 2012, 12:48

Під дію нового законодавства потрапляють ті компанії, у яких обсяг доходів від діяльності у сфері інформатизації становить не менше 70% від загального обсягу доходів. Щоб отримати висновок про відповідність цій нормі, IT-компанія повинна відправити заяву в Держінформнауки.
Протягом 10 робочих днів, починаючи з дня одержання заяви від компанії, вони повинні видати висновок або відмовити в його видачі. Висновок вважається дійсним протягом 90 днів. В цей період компанії необхідно подати реєстраційну заяву разом з іншими документами до Державної податкової інспекції.


Після отримання реєстраційної заяви податкова має право провести позапланову перевірку компанії (протягом 10 днів) або ж обійтися без перевірок і протягом 15 днів включити її до реєстру користувачів пільгами (або видати рішенні про відмову).
Те, що в схему відбору претендентів на пільги було включено Держінформнауки, пояснюється побажанням Державної податкової інспекції. В ній немає профільних фахівців, які могли б професійно провести експертизу відповідності компанії-претендента на пільги критеріям, виписаними в законі.
Тому рано чи пізно виникла б ситуація, коли в самій податковій довелося б створювати якийсь дублюючий орган. Крім того, Держінформнауки раніше вже проводило експертизу проектів інформатизації органів влади на відповідність їх належності до сфери інформатизації та надавало відповідні висновки.
Так що логічно було залучити агентство до експертизи і в цьому випадку. По-друге, участь у процедурі реєстрації двох незалежних один від одного центральних органів (Держінформнауки та податкової) сприятиме більшій об'єктивності. У них різні функції. Головне завдання агентства в цьому випадку - підтримка високотехнологічних підприємств в сфері IT, а податкової - збір податків незалежно від сфери діяльності компанії.
Зараз Держінформнауки розробляє Порядок надання висновку, який після пілотної апробації буде поданий на затвердження Кабінету Міністрів. Планується, що подача документів та отримання самого висновку будуть здійснюватися за принципом "єдиного вікна", щоб максимально усунути всі бюрократичні перепони.
Також урядом буде затверджено перелік професійних назв робіт індустрії програмної продукції. У ньому будуть визначені посади, що підпадають під пільгове оподаткування. А Мінфіном спільно з Держінформнауки буде затверджено порядок ведення реєстру суб'єктів, які застосовують особливості оподаткування діяльності в індустрії програмної продукції. В цілому ж нові закони мислилися як закони прямої дії в першу чергу для того, щоб виключити можливість "ручного управління" процедурою отримання пільг.

Джерело: http://www.depo.ua/ru/delovaja-stolica/2012_arhiv-nomerov-ds/iyun2012_1339397177/25-579/84353.htm

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017