Сьогодні: 02 травня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

ПОШИРЕННЯ МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ В ГАЛУЗІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

06 березня 2014

20-21 лютого 2014 року в м. Салоніки (Греція) відбулося спільне відкриття двох проектів в галузі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), що фінансуються Європейською Комісією, і партнерами яких є українські колективи - Національний інформаційний центр зі співробітництва з ЄС в сфері науки і технологій ДП «Укртехінформ» та ГО «Агенція європейських інновацій». Це проект «Підтримка діалогу та співробітництва між країнами ЄС та країнами Східної Європи та Середньої Азії в перспективі Програми «Горизонт 2020» - EAST-HORIZON» та проект «Розширення співробітництва і стратегічного діалогу у сфері ІКТ між країнами ЄС та країнами Східної Європи і Середньої Азії у рамках дослідницького простору Програми «Горизонт 2020» – EECA-2-HORIZON».

У заходах з нагоди відкриття проектів взяли участь представники 14 країн.

Згадані проекти є логічним продовженням попередніх пректів Сьомої рамкової програми ЄС в галузі ІКТ, що виконувались з 2009 року (один проект – на стадії завершення), а саме: EXTEND, SCUBE-ICT, ISTOK-SOYUZ  та PICTURE.

Проекти є діями підтримки у міжнародному співробітництві, що спрямовані на країни Східної Європи та Середньої Азії. Метою проектів є підтримка ідей та позитивний вплив на розвиток науково-технічного діалогу, що має бути корисним для двох груп країн - Східної Європи та Середньої Азії та ЄС - в торуванні шляху до стратегічного партнерства.  Крім того, проекти надаватимуть допомогу у підготовці успішних спільних проектів, що буде суттєвим результатом такого співробітництва.

Також, проекти EAST-HORIZON та EECA-2-HORIZON спрямують зусилля партнерів на наступне:

-                      посилення розуміння необхідності професійних контактів для участі в науково-технічних програмах;

-                      налагодження прямих коопераційних зв’язків між ключовими ІКТ організаціями країн ЄС та країн Східної Європи і Середньої Азії, особливий акцент буде здійснено на розвиток співпраці з європейськими технологічними платформами;

-                      формування та розвиток віртуальної платформи співпраці;

-                      поширення в країнах ЄС інформації про науково-технічні програми країн Східної Європи і Середньої Азії з врахуванням можливостей міжнародної співпарці у цих програмах;

-                      співставлення соціальних викликів в країнах Східної Європи та Середньої Азії з концепцією Програми «Горизонт 2020» з метою внесення доповнень у робочі програми відповідних тематик Програми «Горизонт 2020».

Проекти сфокусують зусилля на нових елементах, щоб представити конкретні ідеї та аргументи для науково-технічного діалогу та, в перспективі, формування послідовної політики співробітництва, зокрема в галузі ІКТ.  

Планується, що за два з половиною роки (термін виконання кожного проекта) з метою досягнення максимально можливого співробітництва та, паралельно, сприяння інноваціям EAST-HORIZON та EECA-2-HORIZON створять міцну сбалансовану мережу в галузі ІКТ, яку складатимуть дослідники, асоціації, компанії, технологічні платформи, а також ті, хто приймають політичні рішення.   Таким чином будуть створені нові або посилені вже існуючі професійні контакти, з одного боку, між країнами ЄС та країнами Східної Європи та Середньої Азії, а з іншого боку, між промисловістю та наукою. Буде побудована комунікаційна платформа, що дасть можливість, в першу чергу, дослідникам в галузі ІКТ спільно працювати над розробкою ідей та створенням нових дослідницьких проектів.

Координаторами проектів є грецькі компанії PLANET S.A. (EAST-HORIZON) та Q-PLAN (EECA-2-HORIZON).

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017