Сьогодні: 28 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Нова технологія дозволяє різко знизити вартість паливних елементів

31 липня 2014, 15:22

Вчені із Західного університету (Western University) знайшли спосіб різко знизити ціну паливних елементів. Завдяки цьому паливні елементи, які є дуже перспективним джерелом енергії, можуть знайти шлях у масове виробництво. Суть нової методики полягає в «розбивці» платинового каталізатора на наночастинки і навіть окремі атоми, здатні прискорювати хімічні реакції.

Платина, яка коштує дуже дорого і використовується в якості каталізатора, часто витрачається даремно, оскільки тільки поверхневі атоми працюють, а нижні шари металу не мають контакту із зовнішнім середовищем і через це «байдикують». Виходить, що для виготовлення паливної комірки потрібно купити платину і заплатити за 100% дорогого матеріалу, а реально працювати будуть лише 10-20%. В основному саме цим пояснюється дорожнеча паливних елементів, які могли б замінити допотопні бензинові мотори в наших автомобілях.

Нова технологія вирішує проблему перевитрати платини. Новий метод осадження атомних шарів (ALD) дозволяє наносити саме стільки каталізатора скільки потрібно – хоч один атом для використання в нанопристроях. Це різко знижує ціну паливної комірки без втрати її продуктивності, яка, загалом, вже і так досить висока для комерційного використання.

Розробити нову технологію осадження атомних шарів вдалося за допомогою синхротронного випромінювання установки CLS і електронного мікроскопа з надвисоким дозволом. Завдяки цьому вчені змогли відстежити хімічні властивості платини і знайти оптимальний спосіб «розбирати» платину на найдрібніші з можливих частин, здатних підтримувати каталітичну реакцію.

Новою технологією вже зацікавилася компанія Ballard Power Systems – один з найбільших виробників паливних елементів. Не виключено, що їх інвестиції дозволять створити перший дешевий зразок паливної комірки, який стане новою сторінкою в історії енергетики.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017