Сьогодні: 29 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Роснано і «ТВЕЛ» запустили виробництво з випуску супер проводів

16 липня 2012, 10:18

В рамках реалізації першого етапу проекту до 2014 року нове підприємство буде випускати до 50 тонн суперпроводів на рік. Надалі планується перехід до багатосерійного промислового виробництва, що дозволить проектній компанії зайняти до 15% світового ринку високоміцних дротів, говориться в повідомленні Роснано.

До класу суперпроводів відносять дроти, міцність яких порівнянна з міцністю сталі, а електропровідність складає від 40 до 80% від величини електропровідності чистої міді. Цільовим сегментом ринку для проекту є проведення для особливих потреб з підвищеними вимогами до поєднання цих двох параметрів. Продукція проекту може бути використана в потужних імпульсних магнітах для наукового і промислового застосування, у контактних проводах для високошвидкісного залізничного транспорту. Наноструктурні провідники також потрібні для створення електронних та електротехнічних пристроїв, що працюють в гранично важких умовах аерокосмічної галузі та атомної енергетики.

Згідно з прогнозами аналітиків, російський ринок суперпроводов до 2015 року може перевищити $ 33 млн (58,3 тонн у натуральному вираженні), що складе майже 5% світового ринку. Основними драйверами зростання є підвищення вимог до надійності відповідальних технічних систем, розвиток нових напрямів медицини, енергетики, електроніки та машинобудування, а так само активний розвиток робіт з дослідження магнітних полів високої індукції.

Технології проектної компанії дозволяють отримувати дроти великого перерізу довжиною до декількох кілометрів при міцності в два рази більшою існуючих аналогів з традиційних електротехнічних сплавів без зниження електропровідності, що зокрема, дозволяє використовувати їх для потреб залізничного транспорту - галузі, пред'являються особливі вимоги до міцності, довговічності і безпеки.

«Останнім часом підвищений інтерес привертає новий клас матеріалів, розмір часток яких не перевищує 100 нанометрів, - зазначила керуючий директор РОСНАНО Ольга Шпичка. - Інтерес зрозумілий, адже дані матеріали мають комплекс властивостей, істотно відрізняються від властивостей звичайних крупнозернистих матеріалів, що в ряді випадків відкриває абсолютно нові перспективи в конструюванні і створенні різних пристроїв і продуктів. Саме такі матеріали розробляє НПП "НАНОЕЛЕКТРО" і властивості її продукції безпосередньо пов'язані з переходом в наноструктурні стан і недосяжні іншим способом ».

Старший віце-президент ВАТ «ТВЕЛ» Володимир Рождественський: «Планується, що до 2014 року, коли виробництво має вийти на проектну потужність, річний обсяг виручки від реалізації повинен скласти близько 885 млн рублів».
http://www.venture-news.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017