Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Україна приєднається до європейської сертифікації інженерів

27 квітня 2015, 12:04

   23 квітня в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» відбувся міжнародний семінар «Європейська сертифікація інженерів: паспорт інженера та гарантія якості освіти», організаторами якого виступили Міністерство науки і освіти України, Спілка наукових та інженерних об’єднань України, НТУУ «КПІ» і Асоціація ректорів вищих технічних навчальних закладів України.

   У семінарі взяли участь представники європейських інженерних і освітніх асоціацій, органів державної влади України, бізнесу і промисловості, очільники низки вітчизняних ВНЗ, а також викладачі і студенти НТУУ «КПІ».

   Цей захід став важливим кроком на шляху європейської інтеграції української технічної освіти.

   Слід зазначити, що особливістю професії інженера є те, що рівень фахівця визначається не лише його академічною підготовкою, але й здатністю до творення нового та досвідом роботи за фахом. З цих міркувань виходять і європейські об’єднання інженерів у своїй діяльності з сертифікації фахівців. Законодавцем у цій справі виступає Федерація європейських інженерних асоціацій (FEANI), що об’єднує приблизно 350 інженерних і наукових асоціацій 32 європейських країн і майже 4 мільйони професійних інженерів.

   У жовтні 2014 року до Федерації європейських інженерних асоціацій долучилася й Україна. Сьогодні FEANI реалізує три напрями з акредитації інженерних спеціальностей та сертифікації професійних інженерів:

-           FEANI INDEX, тобто перелік інженерних програм (спеціальностей), які відповідають стандартам освіти; акредитовані, або офіційно визнані на національному рівні; відповідають європейському рівню і визнані на території ЄС;

-           Engineering Card («Паспорт» або «Картка» інженера), кожен власник якого вноситься в загальноєвропейський реєстр FEANI, який знаходиться в Брюсселі;

-           EUR ING («Європейський інженер») – почесний титул, кандидати на отримання якого повинні мати гарну інженерну освіту,  багаторічний досвід інженерних досліджень, аналізу та проектування, а також дотримуватися професійної етики.

    Розгляду двох із зазначених напрямів були присвячені окремі сесії міжнародного семінару – «Європейський паспорт інженера» та «Європейська система акредитації інженерних спеціальностей».

    На першій сесії семінару Генеральний секретар FEANI Дирк Бошар розповів про ініціативи щодо сертифікації європейських інженерів. Про організацію такої роботи та етапи, які необхідно пройти для того, щоб долучитися до ініціатив FEANI, доповів голова Національного моніторингового комітету України Володимир Пархоменко.

    Його інформацію доповнив емоційний виступ радника генерального директора Державного космічного агентства України Едуарда Кузнецова. Він наголосив на крайній потребі піднести в нашій країні престиж професії інженера й на тому, що з огляду на науково-технічні досягнення українських фахівців, зокрема в космічній сфері, приєднання вітчизняних інженерів до європейської спільноти та отримання ними сертифікатів є нині актуальним і важливим не лише для України, але й для Європи.

    Друга сесія семінару відкрилася виступом президента Європейської мережі з акредитації європейської освіти (ЕNАЕЕ) Бернара Ремо, який надав інформацію про процедури й вимоги, дотримання яких є обов’язковим для європейської акредитації інженерних програм (чи, відповідно до вітчизняної нормативної бази, спеціальностей).

    Бернар Ремо повідомив, що на сьогоднішній день до угоди про взаємне визнання сертифікатів інженерної освіти вже долучилися 13 європейських держав.

    Про те, що провідні українські технічні ВНЗ вже тепер готові розпочати шлях до європейської освітньої спільноти в галузі підготовки інженерних кадрів, свідчили виступи заступника першого проректора НТУУ «КПІ» Сергія Гожія та ректора Черкаського державного технологічного університету Тамари Качала, присвячені питанням професійної компетенції викладачів вишів, інформаційного та матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу в сучасних умовах, налагодження контактів з колегами в європейських університетах тощо.

   Надзвичайно важливим підсумком семінару стало підписання Меморандуму про пілотну імплементацію європейських ініціатив між відповідними українськими та європейськими організаціями.

   Підписи під цим документом поставили голова Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України. ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський та президент Спілки наукових та інженерних об’єднань України Микола Кирюхін з українського боку, та Генеральний секретар Федерації європейських інженерних асоціацій (FEANI) Дирк і президент Європейської мережі з акредитації європейської освіти (ЕNАЕЕ) Бернар Ремо – від європейських організацій.

   За словами Миколи Кирюхіна, до кінця цього року Україна приєднається до європейської угоди про взаємне визнання сертифікатів інженерної освіти.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017