Сьогодні: 16 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Розроблено оригінальну вітроелектростанцію, яка виробляє на 600% більше електроенергії, ніж традиційні.

30 липня 2014, 17:04

Компанія SheerWind розробила оригінальний вітряк INVELOX,  який відрізняється незвичайним дизайном. Вітряк представляє собою вигнуту трубу змінного перерізу, яка ефективно утилізує енергію вітру. Фактично, INVELOX – це набір розтрубів-повітрозабірників, які захоплюють вітер і через трубу, яка поступово звужується, підводять повітряний потік до лопатей електрогенератора

 

Подібний дизайн має масу переваг: конструкція безпечна, оскільки немає величезних відкритих лопатей; проста у споруджені і експлуатації; на виході з турбіни виходить корисний (наприклад для вентиляції автомобільних тунелів) потік повітря більш швидкий, ніж початковий вітер.

Більше того, за заявою розробників, вітряк INVELOX буде виробляти набагато більше енергії. Досягається це завдяки стисненню і прискоренню повітряного потоку, а також меншій масі рухомих частин. Так, якщо швидкість вітру складає 16 км/год, то в трубі вітряка вона зростає до 64 км/год, а на виході з турбіни – 24 км/год. У ході експериментів, ефективність INVELOX була на 81-660% вище, ніж у звичайних вітряків.

Новий вітряк більш дружелюбний до навколишнього середовища, ніж звичні вітряки. Наприклад він менший за розміром, менше шумить і представляє меншу небезпеку для птахів. Крім того, установка INVELOX набагато дешевша – близько 750 доларів за 1 кВт потужності, що генерується або всього 1 цент за кВт*г.

Поки розробники випробовують INVELOX в різних режимах і вдосконалюють його конструкцію. Не виключено, що проста на вигляд конструкція вітряка-турбіни може змінити вигляд сучасної енергетики. Вітряки INVELOX масштабуються: їх можна використовувати, як у вигляді величезних промислових вітроелектростанцій, так і для енергозабезпечення окремого будинку.

 

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017